Medische Encyclopedie – Apotheek Seinpost – Den Haag

Apotheek Seinpost

Apotheek Seinpost

Welkom op de website van Apotheek Seinpost. Wist u dat wij sinds dit jaar iedere maandag t/m vrijdag geopend zijn van 8.00 - 18.00 uur. Via onze website kunt u 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Wist u dat... U een sms of email kunt ontvangen zodra uw medicatie klaar staat? Geef hiervoor uw telefoonnummer en/of mailadres aan ons door.

Inschrijven

Mijn Gezondheidsnet

Via Mijn GezondheidsNet kunt u uw medicatiebestellen, een medicijnpaspoort aanmaken en uw vraag stellen aan de apotheker. U ontvangt van ons een uitnodiging per mail. Heeft u geen mail ontvangen en wilt u zich wel aanmelden? Neem dan gerust contact op! (Let op: Mijn Gezondheidsnet vervangt het huidige patiëntenportaal op deze website)

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Seksuele stoornissen

Inhoud

Seksuele stoornissen

Wat is seksuele stoornissen?

Bij seksuele stoornissen verloopt de erectie (het stijf worden) en/of de zaadlozing niet zoals gewenst. Als de penis niet stijf wordt of niet lang genoeg stijf blijft, spreken we van een erectiestoornis. Er kan ook sprake zijn van minder zin in vrijen.

Een voortijdige zaadlozing betekent dat de zaadlozing sneller komt dan de man of zijn partner wenst. Dit komt veel voor in de puberteit en is meestal voorbijgaand.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Praat erover met uw partner. Als de klachten blijven bestaan, bespreek dit met uw huisarts. Soms is een gesprek of advies voldoende, soms kunnen medicijnen helpen.

Lees voor meer informatie de NHG-Patiëntenbrieven Erectieproblemen algemeen en Adviezen bij erectieproblemen.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 16 maart 2010.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Fosfodiësterase-(type 5)-remmers
Deze medicijnen remmen het eiwit fosfodiësterase. Dit eiwit breekt stoffen af die ervoor zorgen dat de zwellichamen in de penis volstromen. Ze blijven daardoor langer en in grotere hoeveelheden aanwezig in de penis. De penis kan hierdoor beter stijf worden en blijft ook langer stijf. Voor de werking is wel seksuele prikkeling nodig. Voorbeelden zijn avanafil, sildenafil, tadalafil en vardenafil.

Fentolamine met papaverine
Fentolamine verwijdt de bloedvaten in de penis. Hierdoor kunnen de zwellichamen volstromen.
Papaverine is een spierverslapper. Het verslapt de spieren in de wand van bloedvaten en in de zwellichamen in de penis.

De penis kan zodoende beter stijf worden en blijft ook langer stijf. Voor de werking is wel seksuele prikkeling nodig.

Fentolamine
Fentolamine verwijdt de bloedvaten in de penis. Hierdoor kunnen de zwellichamen volstromen. De penis kan zodoende beter stijf worden en blijft ook langer stijf. Voor de werking is wel seksuele prikkeling nodig.

Alprostadil
Alprostadil verwijdt de bloedvaten in de penis. Hierdoor kunnen de zwellichamen volstromen. De penis kan zo beter stijf worden en blijft ook langer stijf.

Serotonineheropnameremmers (SSRI's)
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof. Deze medicijnen worden oorspronkelijk gebruikt bij depressiviteit en angstklachten, maar verlengen ook de tijd tot de zaadlozing. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, paroxetine en sertraline.

Lidocaïne met prilocaïne op de huid
Dit medicijn verdooft de huid of slijmvliezen. Lokaal verdovende middelen worden oorspronkelijk gebruikt bij een pijnlijke huid of het verdoven van de huid voor een plaatselijke ingreep, maar verlengen ook de tijd tot zaadlozing.

Tramadol
Tramadol wordt oorspronkelijk gebruikt bij plotselinge of langdurige hevige pijn en bij zenuwpijn. Maar het kan ook worden gebruikt om de tijd tot de zaadlozing te verlengen.

Terug naar overzicht