Medische Encyclopedie – Apotheek Seinpost – Den Haag

Apotheek Seinpost

Apotheek Seinpost

Welkom op de website van Apotheek Seinpost. Wist u dat wij sinds dit jaar iedere maandag t/m vrijdag geopend zijn van 8.00 - 18.00 uur. Via onze website kunt u 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Wist u dat... U een sms of email kunt ontvangen zodra uw medicatie klaar staat? Geef hiervoor uw telefoonnummer en/of mailadres aan ons door.

Inschrijven

Mijn Gezondheidsnet

Via Mijn GezondheidsNet kunt u uw medicatiebestellen, een medicijnpaspoort aanmaken en uw vraag stellen aan de apotheker. U ontvangt van ons een uitnodiging per mail. Heeft u geen mail ontvangen en wilt u zich wel aanmelden? Neem dan gerust contact op! (Let op: Mijn Gezondheidsnet vervangt het huidige patiëntenportaal op deze website)

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Slecht zien bij kinderen

Inhoud

Slecht zien bij kinderen

Wat is slecht zien bij kinderen?

 Als uw kind niet scherp ziet, komt dat meestal door deze dingen:

 • De ooglens en het netvlies staan te dicht bij elkaar. Uw kind is dan verziend.
 • De ooglens en het netvlies staan te ver van elkaar af. Uw kind is dan bijziend.  
Hoe werkt het oog?

Licht schijnt via de pupil in het oog. Hierbij gaan de lichtstralen door het hoornvlies en door de lens van het oog. Het hoornvlies en de lens zorgen ervoor dat lichtstralen precies goed op het netvlies komen. Hierdoor kunnen we scherp zien.

Soms lukt dat niet goed. Dat kan komen doordat er iets met de ooglens aan de hand is. Of doordat het oog van uw kind nog verder moet groeien of juist te ver door groeit. Ook ligt soms het hoornvlies niet helemaal glad over de pupil. Dit heet een cilinder-afwijking.

  Kan ik er zelf iets tegen doen?

  Op het consultatiebureau onderzoekt de jeugdarts de ogen van uw kind een paar keer. Het is belangrijk dat u naar deze controles gaat.

  Zeg het tegen de jeugdarts of huisarts:

  • als u denkt dat uw kind slecht ziet
  • als u denkt dat uw kind scheel kijkt
  • als u 1 of meer mensen in uw familie heeft:
   • met een lui oog
   • die scheel kijken
   • met een extra sterke bril

  Als de jeugdarts of huisarts denkt dat er iets is met de ogen van uw kind, stuurt de arts uw kind door voor verder onderzoek. Zo weet u snel of uw kind niet scherp ziet en een bril nodig heeft.

  Wat kan de apotheker voor mij doen?

  Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

  De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

  Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

  Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

  Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

  De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

  Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

  Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

  Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

  Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

  In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

  Welke medicijnen worden gebruikt bij

  Atropine
  Atropine oogdruppels worden gebruikt bij kinderen die bijziend zijn. Atropine remt de lengtegroei van de ogen. Hierdoor neemt de bijziendheid minder snel toe.

  Terug naar overzicht