Medische Encyclopedie – Apotheek Seinpost – Den Haag

Apotheek Seinpost

Apotheek Seinpost

Welkom op de website van Apotheek Seinpost. Wist u dat wij sinds dit jaar iedere maandag t/m vrijdag geopend zijn van 8.00 - 18.00 uur. Via onze website kunt u 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Wist u dat... U een sms of email kunt ontvangen zodra uw medicatie klaar staat? Geef hiervoor uw telefoonnummer en/of mailadres aan ons door.

Inschrijven

Mijn Gezondheidsnet

Via Mijn GezondheidsNet kunt u uw medicatiebestellen, een medicijnpaspoort aanmaken en uw vraag stellen aan de apotheker. U ontvangt van ons een uitnodiging per mail. Heeft u geen mail ontvangen en wilt u zich wel aanmelden? Neem dan gerust contact op! (Let op: Mijn Gezondheidsnet vervangt het huidige patiëntenportaal op deze website)

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Ziekte van Bechterew

Inhoud

Ziekte van Bechterew

Wat is ziekte van bechterew?

Bij de ziekte van Bechterew kunnen verschillende gewrichten in het lichaam ontsteken. Met name de gewrichten van de rugwervels en het SI-gewricht. Het SI-gewricht is het gewricht tussen de wervelkolom en het bekken.
Ook andere gewrichten, zoals knieën, heupen en schouders, kunnen ontstoken zijn.

Bij langdurige ontstekingen van de gewrichten kunnen de gewrichten stijf of pijnlijk worden.

De ziekte van Bechterew wordt ook wel spondylitis ankylopoëtica genoemd. Dit betekent “verstijving van de gewrichten in de rug”.

De oorzaak van de ziekte van Bechterew is nog onbekend.

De ziekte komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen en begint meestal op een leeftijd tussen de 15 en 35 jaar. De ziekte van Bechterew is een reumatologische aandoening, maar niet hetzelfde als reuma (reumatoïde artritis).

In bepaalde families komt de ziekte van Bechterew meer voor. Wanneer een vader of moeder de ziekte van Bechterew heeft, is de kans dat hun kind de ziekte ook krijgt ongeveer 1 op 10 (10%).

Kan ik er zelf iets tegen doen?

U kunt niets doen om te voorkomen dat u deze ziekte krijgt.

Bewegen is goed. Rust helpt niet om de klachten te verminderen. Zorg daarom dat u dagelijks een stuk wandelt of fietst. Ga bijvoorbeeld één of twee keer in de week zwemmen. Ook yoga of gymnastiek kan een goede manier zijn om zo soepel mogelijk te kunnen blijven bewegen.

Oefentherapie bij de fysiotherapeut, Mensendieck- of cesartherapeut kan helpen de klachten te verminderen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Twijfelt u of u de ziekte van Bechterew heeft of wilt u een behandeling met pijnstillers bij de ziekte van Bechterew, neem dan contact op met uw huisarts.

Neem ook contact op met uw huisarts als u bij de ziekte van Bechterew deze klachten heeft:

 • een rood oog
 • een pijnlijk oog
 • minder goed zien
 • vervorming van de pupil

Deze oogklachten kunnen komen door een inwendige oogontsteking. Ze moeten dan behandeld worden met ontstekingsremmende oogdruppels.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID's genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn aceclofenac, celecoxib, diclofenac, etoricoxib, fenylbutazon, ibuprofen, indometacine, meloxicam, naproxen, piroxicam.

DMARD's (Disease-Modifying Antirheumatic Drugs)
DMARD's zijn middelen die ontstekingen afremmen. Ze worden onder andere gebruikt om bij de ziekte van Bechterew de gewrichtsontsteking op de lange termijn te verminderen. Hierdoor heeft u minder last van pijn en kunt u zich beter bewegen. Het duurt een aantal maanden voordat deze middelen effect hebben. Hoe de werking precies tot stand komt is nog niet bekend. Voorbeelden zijn adalimumab, etanercept, infliximab, secukinumab, sulfasalazine, tofacitinib en upadacitinib.

Terug naar overzicht