Medische Encyclopedie – Apotheek Seinpost – Den Haag

Apotheek Seinpost

Apotheek Seinpost

Welkom op de website van Apotheek Seinpost. Wist u dat wij sinds dit jaar iedere maandag t/m vrijdag geopend zijn van 8.00 - 18.00 uur. Via onze website kunt u 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Wist u dat... U een sms of email kunt ontvangen zodra uw medicatie klaar staat? Geef hiervoor uw telefoonnummer en/of mailadres aan ons door.

Inschrijven

Mijn Gezondheidsnet

Via Mijn GezondheidsNet kunt u uw medicatiebestellen, een medicijnpaspoort aanmaken en uw vraag stellen aan de apotheker. U ontvangt van ons een uitnodiging per mail. Heeft u geen mail ontvangen en wilt u zich wel aanmelden? Neem dan gerust contact op! (Let op: Mijn Gezondheidsnet vervangt het huidige patiëntenportaal op deze website)

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Ziekte van Menière

Inhoud

Ziekte van Menière

Wat is ziekte van menière?

Bij de ziekte van Ménière heeft u deze klachten:

 • Plotselinge heftige aanvallen van draaiduizeligheid (zonder aanleiding)
 • minder goed kunnen horen (in het begin tijdelijk, op den duur blijvend)
 • oorsuizen 

Het is onduidelijk wat de aanvallen veroorzaakt.

De ziekte van Ménière komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar, maar ook wel op andere leeftijden.

Het evenwichtsorgaan zit in het binnenoor. Het zijn buisjes met vocht binnenin.

De ziekte komt waarschijnlijk door te veel vloeistof in de buisjes van het evenwichtsorgaan. De oorzaak is onduidelijk. 

Kan ik er zelf iets tegen doen?

De aanvallen van draaiduizeligheid zijn vaak heftig. Meestal moet u dan gaan liggen tot de aanval over is.

Voelt u zich weer iets beter? Dan kunt u proberen uw normale bezigheden weer op te pakken.

Verder is bewegen gezond, dat geldt voor iedereen.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Neem contact op met uw huisarts:

 • wanneer u voor het eerst verschijnselen krijgt die passen bij de ziekte van Ménière (aanval van draaiduizeligheid, minder horen en oorsuizen)
 • als de klachten regelmatig terugkomen en het moeilijk is hiermee om te gaan
 • bij plotselinge doofheid of als de doofheid snel erger wordt
 • als u bij plotselinge duizeligheid niet recht kunt lopen of veel hoofdpijn heeft
 • als een aanval van de ziekte van Ménière anders is dan u gewend bent

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Betahistine
Hoe betahistine precies werkt bij duizeligheid is niet bekend, maar het verbetert wel de bloeddoorstroming in het binnenoor waarin het evenwichtsorgaan zit. Hierdoor verminderen de duizeligheid en de misselijkheid.

Terug naar overzicht